Fotograferen neemt een vlucht

Als er 1 hobby is die de laatste jaren steeds populairder is geworden, dan is het wel fotograferen. Wat is de reden hierachter, en kan tegenwoordig echt iedereen zich zo maar fotograaf noemen?

Wie fotografeert…

Iedereen die fotografeert mag zichzelf met een gerust hart een fotograaf noemen. Of het nu gaat om een simpel vakantiekiekje of om wat ingewikkelder werk, zodra je een foto neemt ben je een fotograaf. Het is echter niet zo dat iedereen die met een fotocamera aan de slag gaat, zich ook meteen fotograaf van beroep kan noemen, al lijken ook hier de grenzen steeds verder te vervagen.

De opkomst van goede, makkelijk te bedienen camera’s, maar zeker ook van de camera op de smartphone die steeds beter en uitgebreider wordt, zorgt ervoor dat we met zijn allen massaal aan het fotograferen zijn geslagen. Veel mensen doen dit puur voor de lol. Hun resultaten plaatsen ze bijvoorbeeld op Facebook of Instagram, of ze gebruiken de mooiste plaatjes die zij hebben geschoten als decoratie op hun muur. Ook zijn er steeds meer hobbyfotografen die er deels hun werk van maken. Naast hun normale baan schieten zij bijvoorbeeld op aanvraag en tegen een kleine vergoeding portretten, vaak van mensen in hun eigen kennissenkring. Hen kun je op dat moment een beroepsfotograaf noemen, ook al hebben zij qua apparatuur en kennis minder in huis dan mensen die er fulltime hun werk van hebben gemaakt.

Beroeps

De grens tussen hobbyfotografen en mensen die het voor hun beroep doen is een hele dunne, zeker nu een goede fotocamera minder duur wordt, en er met bewerkingsprogramma’s heel wat bijgewerkt en opgepoetst kan worden. Met een goedkopere fotocamera en wat digitale hulp kan de hobbyfotograaf beelden schieten die, zeker voor een leek, niet altijd te onderscheiden zijn van die van een professional.

Iets anders waar veel hobbyfotografen zich op dit massaal op storten is de drone. Voor professionals behoort deze al steeds vaker tot de standaarduitrusting, zeker als er bijvoorbeeld bijzondere natuurfoto’s geschoten moeten worden, maar ook voor hobbyisten is een drone nu steeds meer binnen handbereik. Fotograferen en filmen met een drone vereist vaardigheden die verder gaan dan alleen goed sturen, je onderscheidt de echte fotografen ook nu weer door hun bijzondere invalshoek en oog voor goede belichting. Deze aspecten worden, wanneer er wordt gefilmd of gefotografeerd met een drone, nogal eens uit het oog verloren. Het is zo bijzonder, beelden maken van bovenaf, dat er niet goed meer wordt nagedacht over belangrijke zaken die een beeld bijzonder maken. Ook wanneer er een drone aan te pas komt, blijft een oog voor detail en ‘het perfecte plaatje’ echter van groot belang: het verschil tussen een aardige foto en een beeld dat je altijd bij zal blijven.